12 Temmuz 2008 Cumartesi

Trabzon hasiri

Trabzon hasiri dünya modacıların koleksiyonlarına da girdi.

  • Trabzon’un geleneksel takısı hasır bilezikler dünya modacıların koleksiyonlarına da girdi. Lübnanlı modacı Elie Tahari ve ünlü kozmetik markası Estee Lauder’in reklamlarında Trabzon hasırı bilezikler göze çarpıyor.Birkaç sezondur altın modacıların baş tacı. Elbiselerden ayakkabılara, çantalardan aksesuarlara kadar her yerde altın rengi (dore) kullanılıyor. Üstelik bu yaz kalın bilezikler de çok gözde. Yani kalın bir bileziğiniz varsa, üstelik altın ya da doreyse bu, modaya son derece uygun bir aksesuara sahipsiniz anlamına geliyor. Hal böyle olunca genellikle düğünlerde gelinlere takılan Trabzon hasırı da altın çağını yaşıyor. Üstelik dünya da bunun farkında! Nasıl mı? Örneğin Lübnan asıllı modacı Elie Tahari 2008 İlkbahar-Yaz koleksiyonlarında aksesuar olarak Trabzon hasırını kullanıyor. Sade ama şık tasarımlarıyla tanınan modacının giysileri ülkemizde Beymen, Harvey Nichols ve Naked mağazalarında da satılıyor. Bu geleneksel takıyı kullanan bir diğer marka ise ünlü kozmetik markası Estee Lauder. Markanın yeni parfümü Pure White Linen’in reklamlarında ünlü akstrist Gwyneth Paltrow kolunda bir Trabzon hasırı taşıyor.Trabzon hasırı aslında geleneksel bir el sanatının örneği. Dünyada zırh örücülüğü tanınan teknik, biz de Trabzon hasırı ya da Trabzon işi olarak tanınıyor. İncecik altın ya da gümüş tellerin adeta bir kumaş gibi elde örülmesiyle ortaya çıkan Trabzon hasırı artık geleneksel bir düğün hediyesi olarak set halinde armağan ediyor.Altın denince akla gelen ilk mekan Kapalıçarşı’da neredeyse her vitrinde Trabzon hasırına rastlamak mümkün. Üstelik bileziklerin klasik kakmalı kelepçeleri (bileziğin bağlantı kısmındaki metal plaka) yanı sıra pırlantalıları da revaçta. Özellikle düğün mevsiminde satışların artış gösterdiğini belirten Kapalıçarşı kuyumcuları ‘30 yıl önce de modaydı, 30 yıl sonra da olacak. Çünkü Trabzon hasırı bir klasik’ diyorlar. Trabzon hasırının bileziğinin yanı sıra kolye, küpe ve kemeri de bulunuyor. Trabzon hasırının kalınlığı sıra ile ifade ediliyor. En incesi beş, en kalını 19 sıra ancak istenirse 32 sıraya kadar çıkabiliyor. En çok ilgi göreni de 17 sırası. Fiyatı ise kalınlığına göre değişiyor ama beş sıralık bir Trabzon hasırının ortalama fiyatı 4.5-5 bin YTL arasında...

  • SU BİLE SIZDIRMIYOR
  • Trabzon hasırı geçen yıldan beri tescilli bir ürün... Yani Trabzon’dan başka bir yerde üretilmesi mümkün değil. Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Musa Başak tamamen el işçiliğine dayanan hasır örücülüğünün sadece kadınlar tarafından yapıldığını söylüyor. Trabzon’da ortalama 2 bin 500 örücü olduğunu ifade eden Başak yılda üç ton civarında üretim yapıldığını belirtiyor. Başak Trabzon hasırının özelliklerini şöyle anlatıyor: ‘22 ayar altından yapılan hasır bilezik yumuşak dokuludur. Üstüne su dökseniz bile aşağı sızdırmaz. Kalitesine göre 300-500 yıl dayanır. Şu anda bilinen 100-150 yıllık hasır bilezikler var.’ Trabzon hasırına yurtdışından da büyük ilgi olduğunu anlatan Başak ‘Geçen yıl Rolex, saatlerde kullanmak için örnek istedi. Örnek örüldü ama henüz üretime geçilmedi. Bu yıl kelepçesi pırlantalı modeller de yapıldı. Bunlar yeni trend’ diyor.

  • Gümüşü de yapılıyor
  • TRABZON hasırının gümüşleri de bulunuyor. Gümüş takılar da tıpkı altın olanlar gibi aynı teknikle Trabzon’da hazırlanıyor. Kapalıçarşı’daki gümüşçülerde Trabzon hasırı bir bileklik ortalama 150 YTL’ye satılıyor. Trabzon hasırında gümüşü tercih edenlerin genellikle tek bileklik satın aldığını anlatan kuyumcular gençlerin ve turistlerin daha çok rağbet ettiğini belirtiyor.

Hiç yorum yok: