12 Temmuz 2008 Cumartesi

pırlanta sertifikası nedir

pırlanta sertifikası nedir
Nitelikleri belli olmayan pırlantaların mavi kopyaları çıkarılır. Toptancılar, perakendeciler ve tüketicilerin hepsi ya pırlantanın derecesini ya da pırlantaya dosyayı içeren bir onay belgesi olduğunu bilirler. Bu onay belgesinde, pırlantanın tam ölçüleri, ağırlığı ve genel kalite özellikleri ile ilgili bilgiler bulunur. Onay belgelerinde pırlantanın kendisine özgü karakteristiklerinin çok ayrıntılı bir açıklamasının yanı sıra taşın kimlik bilgileri de mevcuttur. Nitelikleri tam olarak bilinmeyen bir pırlanta satın aldığınızda, pırlantanın sizin için ideal olup olmadığını hakkında size bilgi veren bir derece raporuna sahip olmasına dikkat edin.
IDL
IDL (International Diamond Laboratory) uluslar arası pırlanta laboratuarı New York, Amerika merkezli bir laboratuardır. 'Diamonds are safe by IDL' (Pırlanta IDL ile güvende) sloganıyla pırlantalara sertifika veren IDL kar amacı olmayan objektif bir kuruluştur. Özel güvenlik sistemiyle verilen sertifikalar artık Türkiye'de de DİVİN ayrıcalığıyla satılmaya başlanmıştır.
GIA, HRD
GIA ve HRD, dünyanın en önde gelenlerinden birinci sınıf bir laboratuardır. GIA ve HRD' ye sunulan tüm pırlantaların güvenilir ve uygun bir derecelendirme işlemine tabi tutulacağından emin olunabilir. Burada pırlantaın tam derecesi, 3-6 farklı taş bilimcinin tek tek muayenesi sonucu belirlenir. HRD ve GIA derecelendirme raporları pırlanta dünyasında bağdaşırlığın ayırt edici niteliği olarak kabul edilmektedir. GIA tarafından iki çeşit rapor çıkarılmaktadır. En bilinen raporlardan birisi de, pırlantaın eksiksiz bir tanımını ve o taşın derece ayrı berraklık karakteristiklerinin grafiğini içeren tam içerikli GIA dokümanıdır. Bu rapor genellikle 1.00ct ve üstü pırlantalar için kullanılmaktadır. GIA tarafından çıkarılan diğer tür rapor ise çoğu zaman bir karatın altındaki pırlantaların için hazırlanan pırlanta Dosyasını içerir. Bu GIA Dosyasında derecelendirilen her bir pırlantanın kendisine özgü tüm detayları bulunmakla birlikte grafik çizimler normalde raporlarda görülmekte olup bunun yerini lazerle pırlantanın üzerine yazılan sicil numarası almıştır. Bu sicil numarası, pırlantanın çevresine lazerle yazılmış olup inklüzyon haritası olmayan pırlantaların tanım bilgilerini içermektedir. GIA, bu sayede küçük pırlantalar için tam rapor hazırlamak gibi bir külfetten kurtulduğu gibi aynı zamanda da taşın şemasını çıkarmak için harcayacağı zamandan da tasarruf etmektedir.

Hiç yorum yok: